Choroby tarczycy – czynniki ryzyka

Wśród chorób tarczycy do najczęściej występujących zalicza się niedoczynność oraz nadczynność tego gruczołu. Na obie grupy zaburzeń związanych z tym gruczołem są narażone różne populacje chociaż zauważono, że ogólnie na choroby tarczycy częściej chorują kobiety aniżeli mężczyźni; rzadziej na choroby tego rodzaju zapadają dzieci.

Czynniki ryzyka w przypadku niedoczynności tarczycy

Amerykańscy naukowcy udowodnili, iż nie tylko to kobiety zapadają częściej na tego rodzaju dolegliwość, ale także osoby, które ukończyły 60 rok życia. Ponieważ choroba może rozwijać się nawet przez kilka, kilkanaście lat, medycy zalecają wykonywanie rutynowych badań, począwszy od 35 roku życia – standardowo wykonywać się je powinno co 5 lat.
Oprócz płci i wieku istnieje również szereg innych czynników ryzyka, które mogą potęgować występowanie niedoczynności tarczycy. Wpływ na to mają przede wszystkim predyspozycje genetyczne – choroba występuje częściej jeśli wśród członków rodziny występowały już przypadki tego typu choroby.
Na niedoczynność tarczycy narażone są częściej kobiety, które są w ciąży bądź urodziły dziecko na przestrzeni ostatnich 6 miesięcy.
Niedoczynność tarczycy występuje również częściej u osób, które poddane zostały promieniowaniu tarczycy, szyi lub klatki piersiowej.
Za rozwój choroby odpowiadają w dużej mierze także zaburzenia innego rodzaju. To na przykład predyspozycje genetyczne, zespół Turnera czy innego rodzaju choroby autoimmunologiczne jak zespół Biermera, cukrzyca I stopnia, Toczeń czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Czynniki ryzyka w przypadku nadczynności tarczycy

W przypadku możliwości wystąpienia nadczynności tarczycy, do najważniejszych czynników ryzyka zalicza się miejsce zamieszkania – udowodniono, iż na schorzenie tego rodzaju cierpią częściej osoby, które zamieszkują tereny podgórskie i górskie, które naturalnie są bardziej ubogie w jod (to właśnie niedobór tego pierwiastka jest bezpośrednią przyczyną powstawania nadczynności tarczycy).
Ryzyko wystąpienia nadczynności tarczycy zwiększa się równie poprzez spożywanie wolotwórczych produktów spożywczych, takich jak kapusta, brukselka, kalafior czy rzepa – rośliny te blokują wychwytywanie jodu przez tarczycę.

5 (100%) 1 głosów

3 Komentarzy

  1. WAWA

    niestety w mojej rodzinie to właśnie genetycznie i praktycznie każda kobieta cierpi na jakieś choroby z nią związane. Mam nadzieję, że moja córka nie będzie borykać się z tym problemem tylko najgorsze, że nie ma rady, żeby mu zapobiec

  2. bim bam

    no niestety a najgorsze jest właśnie to, że choroby tarczycy sa genetyczne więc jest duże prawdopodobieństwo. Po prostu trzeba robić co jakiś czas badania i szybko reagować w razie czego

  3. Monia

    Czyli bardziej narażeni są Ci co mieszkają w miastach. Dobrze, że jestem ze wsi 🙂

Komentarze

Your email address will not be published. Required fields are marked *